top of page
Obrázek autoraVanda Jarošová

O balónových rukávech a stylové osobnosti

Aktualizováno: 26. 9.


Většina žen netuší, co je to stylová osobnost, proč je dobré si ji u sebe vydefinovat a proč má smysl se tím vůbec zabývat. Také vám pojmy "osobní styl" nebo "stylová osobnost" připadají neuchopitelné a nevíte vlastně, co si pod tím představit? Natož jak byste to mohly využít při nákupech a sestavování fungujícího šatníku? Tak si to pojďme ukázat na jednoduchém příkladu z praxe.



Přestože nad tím moc nepřemýšlíme, na rozdíly mezi stylovými osobnostmi narazíme velmi často, nejpozději ve chvíli, kdy vyrazíme na nákupy v doprovodu někoho dalšího. Vy a vaše nejbližší kamarádky, sestra, maminka - máte stejnou stylovou osobnost? Nebo jste jako voda a oheň? Můžete se znát celý život, být si velmi blízko, a přesto nosíte velmi odlišný styl. Pokud jedna druhé nosíte do kabinky to, co se líbí vám, třeba s nejlepším záměrem "vyzkoušej něco nového", většinou to nebude fungovat. Skrze styl ale můžete i objevovat a obdivovat vzájemnou odlišnost a porozumět tomu, jak do sebe zapadá vaše osobnost, váš vzhled i tvar postavy, barevnost a životní styl - což je vždycky zábava.



kapslový šatník
Říká se, že móda je to, CO nosíme a styl to, JAK to nosíme. Osobní styl promlouvá třeba i do výběru materiálů, doplňků, účesu i líčení.



Klasika, Přirozenost a Romantika na nákupech



Nedávno jsme byly nakupovat ve třech s mojí sestrou a naší mamkou. Sestra potřebovala po letech doma s dětmi obnovit větší část svojí "slušnější, na ven, do společnosti" garderoby, a tak jsme se trochu rozšouply a nosily jí s mamkou střídavě do kabinek kousky, které by mohla využít. Když už jsme korzovaly po obchodech, objevila jsem čas od času i já něco, co mne zaujalo a chtěla jsem si to vyzkoušet.


Ačkoli máme různou konfekční velikost, všechny tři máme tvarově téměř stejnou postavu. Tedy spíše rovnou, bez výrazně definovaného pasu, s bříškem coby "problematickou partií", ale s dlouhýma nohama a hezky stavěnými rameny.


Barevně jsme hodně různorodé, rozprostíráme se přes tři sezóny. Já jsem teplý podtyp podzimního typu, sestra je tmavý zimní typ a mamka chladný podtyp letního typu. Sestra i mamka tedy oproti mně potřebují chladné odstíny barev, ale sestře svědčí výrazná paleta, vzory i kontrast, zatímco mámina tvář potřebuje více jemnosti a tlumenější odstíny i vzory.


A pak přichází na scénu stylová osobnost, přesně v duchu známého vtipu, v němž se hádají moderní výdobytky. (Wikipedia: "Já vím všechno!" Google: "Já najdu všechno!" Facebook: "Já znám všechny!" Internet: "Beze mě nejste nic!" Elektřina: "Tak se všichni pěkně uklidníme..."). :-)

Osobní styl má stejně jako elektřina první a poslední slovo. I kdyby byl nějaký kus oblečení ve vaší ideální barevnosti a měl skvělý střih pro váš tvar postavy, pokud bude mimo váš styl, stejně jej nebudete nosit.


Moje sestra i maminka jsou vcelku učebnicovými ukázkami klasické stylové osobnosti. Preferují jednoduchost, upravenost, klasické čisté linie, praktičnost a kvalitu. Decentní doplňky z pravých kovů jako je řetízek a menší kroužkové náušnice z bílého zlata. Nic příliš "statement", oversized, žádné objemné vrstvení, ale ani nic příliš na tělo či odhalujícího. Všeho právě tak akorát. Nadčasová elegance.



Příklady outfitů v klasickém osobním stylu


Zatímco já mám ke klasice či minimalismu daleko. Moje stylová osobnost je převážně kombinací Přirozeného a Romantického typu, tu a tam se špetkou drama. V oblékání potřebuji neformálnost, pohodlí a volnost pohybu, mám ráda vrstvení a materiály s texturou. Potřebuji ale i jistou dávku ženskosti, "jinového působení", měkkosti a jemnosti. A občas trochu extravagance.



Ačkoli mám rovný typ postavy, kterému svědčí rovné linie, "romantická" část mé stylové osobnosti potřebuje spíše oblé linie než hrany. To se týká tvarů, střihů, ale třeba i vzorů a potisků.




Když dva dělají totéž... aneb Není klasika jako klasika



Na naší nákupní tour jsme sestře pomohli vybrat několik krásně stylově klasických, elegantních, ale také barevně či vzorem výrazných kousků. Protože vzhledem ke své profesi dokážu odlišit a odfiltrovat to, co se líbí mně a to, co je vhodné pro někoho jiného, byla to celé zábavná a poučná záležitost. Třeba sledovat, jak mamka občas nosí sestře do kabinky kousky, které jsou sice v klasickém stylu a chladných odstínech (což je jí obojí blízké), ale přeci jenom takové, že už jsou na zimní typ trochu fádní. Příliš jemným vzorem, tlumeným odstínem nebo už přespříliš klasickým vyzněním. Což vyvolávalo komentáře typu: nuda, vypadám o třicet let starší. :-) Není zkrátka klasická stylová osobnost jako klasická stylová osobnost. Všichni jsme unikátním mixem různých vlastností a klasický styl v zimním barevném (i osobnostním, protože to opravdu hraje roli) provedení působí jinak, než když klasiku nosí léto. Zima má přeci jen v sobě určitou hranu, trošku ostrosti a dynamiky.


V sestřině výběru uspěly rovné sukně, košilové šaty, jednoduché elegantní topy přeskakující bříško, lodičkové či Véčko (tj. rovné linie) výstřihy, neutrální barvy, hodně námořnické modré a pár akcentů fuchsiové, stříbrné a královské modré, geometrické vzory, hladké, kvalitní, nemačkavé materiály.


Oproti tomu já... jsem si do kabinky odnesla šaty z nadýchaného (jakoby lehce zmačkaného) materiálu s balónovými rukávy a kulatým řaseným výstřihem, blůzu s mnohobarevným květinovým vzorem a volánky v oblasti dekoltu a blejzr z padavé látky typu velur s kaskádovými lemy. Mamka se sestrou na to všechno hleděly upřímně konsternovaně a svorně prohlásily, že si vůbec neumí představit že by něco takového měly na sobě (šaty s velkými balónovými rukávy, foto níže), ale že mně to sluší a věří tomu, že se v tom cítím dobře.



Hnědé šaty mají oblé tvary a splývavý materiál a vizuálně působí měkce, třeba oproti červeným košilovým šatům na obrázku, které jsou typické hranami a ostrými rovnými liniemi.



Když se oblečeme mimo náš styl



To, že máte na sobě outfit ve správném stylu, poznáte mimo jiné podle toho, že v tom vypadáte uvěřitelně. A cítíte se komfortně a celkový dojem je jednoduše ten, že vám to sluší. Kdybych si oblečení z výběru mé sestry oblékla já, měla bych nejspíš pocit, že je výsledek fádní, připadala bych si asi málo přitažlivě a tak nějak smutně, byť by oblečení bylo v mých barvách. Kdyby si má sestra oblékla mnou zvolené kousky, zřejmě by to na ni byl "moc velký cirkus", připadala by si přeplácaně a málo elegantně.


Stále mne při práci s mými klientkami fascinuje, že když společně objevujeme jejich stylovou osobnost a bavíme se o tvaru postavy, střizích a barevném typu, jak toto vše ve výsledku do sebe zajímavým způsobem zapadá. Často i včetně povolání, životního stylu, zájmů... Osobní styl je zkrátka komplexní záležitost a právě to je na něm skvělé - můžeme skrze něj sami sobě lépe porozumět a vnímat se celistvěji.


Pokud chcete rozluštit tajemství svého osobního stylu, nevíte kudy do toho a chcete se tím nechat laskavě provést, přijďte na individuální konzultaci "Osobní styl a střihy". Aha efekty zaručeny! :-)



 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page